JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Domstolshandläggare - Navet på domstolen

Du kommer som medarbetare på domstolen arbeta med människors rättstrygghet och rättssäkerhet. Som domstolshandläggare eller domstolsekreterare som det också kallas för på vissa domstolar har du en viktig roll och du kommer att verka i en spännande miljö.    

Du arbetar tillsammans i en grupp där ni utgör navet på domstolen och ser till att domstolens för- och efterarbete i olika mål och ärenden sker på ett opartiskt och effektivt sätt. I rollen som domstolshandläggare är du med och bidrar tillsammans med andra medarbetare på domstolen till att varje enskild människa får ett gott bemötande i sitt ärende. Ditt arbete som domstolshandläggare är ett roligt, omväxlande jobb med mycket eget ansvar.

Som domstolshandläggare har du minst en 3-årig gymnasieutbildning men många av våra medarbetare i denna roll har även kompletterat med relevant eftergymnasial utbildning.

Ingen dag är den andra lik

Du har många olika arbetsuppgifter där du förbereder inkommande mål tills de är klara för avgörande och expedierar domar. Andra delar som du kommer arbeta med är att bevaka frister och planera rättegångsdagar. Det kan också hända att du får sitta som protokollförare vid rättegångar.

Som domstolshandläggare arbetar du i ett team, men arbetsuppgifterna utförs självständigt med eget ansvar. Du hanterar flera olika mål och ärenden parallellt och vissa av måltyperna innebär självständig beredning fram till förhandling. Du arbetar tillsammans med notarie, fiskaler, och rådmän.

En dag i domstolen är varierande och ingen dag är den andra lik. Du kommer ha mycket kontakt med domstolens medarbetare, med allmänheten, rättens parter, dvs. advokater, åklagare, tolkar och vittnen.
Senast ändrad: 2017-07-17

Krav och önskemål på dig som domstolshandläggare

Det här behöver du

• Relevant eftergymnasial utbildning
• Gymnasieutbildning

Det här önskar vi

Du är självgående och initiativrik med gott omdöme.

Du ska arbeta flexibelt, noggrant och med en hög ansvarskänsla.

Du ska även ha en god förmåga att uppträda serviceinriktat mot allmänheten.

Du ska kunna organisera ditt arbete och prioritera bland dina arbetsuppgifter.

Medarbetare berättar

Läs intervju med domstolshandläggare.

Läs intervju med domstolssekreterare.