JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Föredragande - driver mål mot avgörande

Som föredragande har du ett varierat arbete. Du föredrar mål samt föreslår hur de ska avgöras genom att ge skriftliga förslag till domar och beslut. Du för också protokoll vid muntliga sammanträden. En föredragande är oftast anställd på en förvaltningsdomstol.

 

Som föredragande arbetar du med att säkerställa allas rätt till en riktig och rättssäker prövning av sin sak. Du arbetar ofta med att bereda mål och du gör rättsutredningar. Du kommer också att få föra protokoll vid domstolens muntliga förhandlingar.

Som föredragande får du ta ställning till såväl praktiska som processuella frågor och ge förslag på hur målen ska avgöras. Du ska kunna organisera och planera ditt arbete under tidvis högt tempo och du kommer att ha mycket kontakt med parterna i målen. Det är viktigt att du är noggrann och analytisk samt har en god samarbetsförmåga. Det ställs stora krav på din pedagogiska förmåga och på hur du uttrycker dig i tal och skrift.

Rollen i underrätt

Arbetet i underrätt innebär bland annat att du sammanställer underlag och föredrar detta för beslutande domare. Det innebär ofta att du ger förslag till domar och andra beslut. En annan vanlig uppgift är att föra protokoll vid muntliga förhandlingar.

Rollen i överrätt

I överrätt är arbetet ofta ännu mer kvalificerat, innebärande bland annat att du jämför med liknande äldre mål och gör en fördjupad bedömning av rättsläget. Även i överrätt ger du förslag på hur målen ska avgöras.
Senast ändrad: 2017-10-02

Krav och önskemål på dig som föredragande

Det här behöver du:

  • Juristexamen
  • Annan akademisk bakgrund
  • Gymnasiet

Det här önskar vi av dig:

  • Du arbetar kvalitetssäkert, effektivt och ansvarsfullt.
  • Du har mycket goda juridiska kunskaper och har en analytisk förmåga.
  • Du kan uttrycka dig väl i svenska språket både muntligt och skriftligt.
  • Du har lätt för att arbeta självständigt samt att du kan samarbeta.
  • Du är nogrann och nyfiken samt har förmågan att prioritera.

Våra medarbetare berättar

Läs intervju med en föredragande.